Aymar Torres

Zanger vertelt over zijn latin roots en grote liefde voor muziek.

Aymar Torres is de nieuwste ster in de latin wereld. De Arubaans-Colombiaanse zanger zingt swingende latin, passionele bossanova en wervelende cumbia maar is ook nog eens bedreven in de rockmuziek. In dit interview vertelt hij alles over zijn passies, zijn cultuur en zijn muzikale herinneringen.

1) Hoe belangrijk is muziek in jouw leven?

Muziek is voor mij zo belangrijk in mijn leven, dat ik ervan leef. Ik geef muziek les op een muziekschool en daarnaast verdien ik mijn brood met optredens. Er gaat geen dag voorbij dat ik niet bezig ben met gitaar spelen, opnemen, of het denken aan muziek. Muziek is zo belangrijk voor mij dat ik zelfs Portugees heb geleerd om Braziliaanse bossanova en samba liedjes te kunnen zingen. Door mijn passie voor talen ben ik mijn eigen taal, Papiaments, meer gaan waarderen en ook de Arubaanse-Antiliaanse muziek. Zo zie je weer de impact die muziek heeft gemaakt op mijn leven en lifestyle.

2) Wat is je eerste muziekherinnering?

Mijn eerste herinnering is mijn vader met zijn gitaar. Hij zong elk jaar sinds mijn geboorte in de vroege ochtend een medley van Cumpleaños Feliz (Sp)/ Happy Bday (Eng)/ Lang zal hij leven (NL)/ Si no tin bolo..(Papiaments) voor mij met zijn gitaar om zijn nek en een grote glimlach. Zo werd ik meteen al viertalig opgevoed met muziek.

3) Voel je je meer Arubaans of Colombiaans en heb je beide invloeden van thuis uit meegekregen?

Ik voel me meer Arubaans. Wel heb ik veel respect en liefde voor de Colombiaanse cultuur. Want een groot deel van mijn jeugd ben ik opgegroeid met twee Colombiaanse vrouwen in huis, mijn moeder en onze nanny. Er werd dus elke dag in huis Papiaments én Spaans gesproken. Ook luisterden wij veel Colombiaanse muziek thuis, naast veel Arubaanse muziek, doordat mijn vader veel bezig was met culturele muziek. Het was een mooie mengelmoes van de twee kanten vind ik. Dit heeft mij gemaakt tot wie ik ben en hoe divers ik met muziek ben.

4) Welke muziekstijl heeft jouw voorkeur en waarom?

Ik hou het meest van latin. Samba, Salsa, Son, Bachata, Reggae, Arubaanse muziek, Afro-Caribbean etc. maar vooral bossanova. Ik vind het mooi hoe het soms zo simpel klinkt en toch ingewikkeld kan zijn om te zingen én spelen tegelijk. Ik heb ook een groot deel van mijn muzikale carrière besteed aan rockmuziek. Op mijn twaalfde speelde ik in een punkband. Ik ben altijd heel divers geweest als het gaat om muziek. Ik kan op een middag ook lekker naar reggae luisteren en hip-hop. Mijn oren staan open voor veel stijlen, en daar wordt ik het meest blij van eigenlijk. Het lijkt mij saai om alleen een enkele  muziek stijl te luisteren.

5) Schrijf je zelf ook nummers? zo ja in welke stijl?

Ja ik schrijf zelf nummers. Momenteel schrijf ik nummers in het Papiaments en Spaans als Aymar Torres. De stijlen waar ik momenteel mee bezig ben zijn Bossanova en een vorm van Tumba. Mijn eerste single ‘E Porta’ is een Bossanova in het Papiaments. Ik wilde al heel lang bossanova kunnen spelen en zingen in mijn eigen taal. Ik heb hard gewerkt aan mijn gitaar skills om mijn songwriting naar een hoger niveau te kunnen tillen en ik werk daar nog elke dag er aan.

Ik heb een eigen tekst geschreven en gezongen in het Portugees met de band AVA NOVA in het nummer ‘The Call’.

Ook schrijf ik eigen teksten en maak ik eigen nummers met de band BOXRUBA. Deze rocknummers zing ik in het Engels, Papiaments, Spaans en Portugees.

6) Ben je vaak in Colombia geweest en wat is jou het meest bijgebleven van het land en de cultuur?

Helaas ben ik daar maar drie keer geweest, en ik was nog heel jong. Ik heb wel mooie herinneringen aan Colombia. Mensen zijn daar zo aardig en je kunt daar lekker eten. Ik heb familie bezocht die ik nooit eerder had gezien, dus dat vond ik best wel bijzonder. Mijn familie daar in Colombia is niet bezig met muziek, dus wat muziek betreft heb ik niks geleerd van ze, maar wel wat gastvrijheid betreft. Ik wil graag een keer terug om ze weer te bezoeken.

7) Hoe kijk je terug op jouw deelname aan The Voice of Holland?

Ik vond het een unieke ervaring en ik kijk erop terug met een grote glimlach. Ook ben ik heel dankbaar naar de productie team van The Voice die mij de vrijheid hebben gegeven om mezelf te zijn. Ze hebben mij nooit verteld wat ik moest doen of zeggen. Dat was wel eerst mijn angst. Verder heb ik niet meegedaan om te winnen, ik wilde gewoon The Voice ervaren. Wat het mij heeft gebracht is juist meer zekerheid in mezelf en het heeft mij een push gegeven om door te gaan. Het heeft mij dus sterker gemaakt.

8) Wat was jouw meest memorabele muziekmoment?

Mijn meest memorabele muziekmoment was een optreden met reggae band Offshore zo’n acht jaar gelden voor een studentenvereniging in Utrecht. Dit was een evenement met alleen mannen. Tijdens onze optreden kwamen ineens allemaal vrouwelijke strippers de zaal in totdat deze op een gegeven moment ook het podium op kwamen met zakjes wiet in hun handen en blote bovenlichaam. Ik kon dit niet geloven!!! Wie maakt dat nou mee tijdens een optreden? Ik heb dit daarna ook nooit meer meegemaakt. Het blijft een bijzonder optreden.

9) Ben je naast je solocarriere ook nog steeds actief in BOXRUBA en OFFSHORE?

Ja, ik ben de zanger en bassist van BOXRUBA, en ik ben bezig met BOXRUBA’s nieuwe album die veel meer invloeden heeft van Braziliaanse en Arubaanse muziek. Ook komt er op de nieuwe plaat meer Papiaments en Spaans. Het wordt dus een soort wereldmuziek in een rock jasje.

Ook speel ik af en toe, als ik plekje vrij heb in mijn agenda nog met Offshore. Ik blijf dus hoe dan ook bezig met muziek en dus mijn passie. https://showcase.fm/aymartorres

Release single E Porta!

Check nu hier de heerlijke bossanova single E Porta van Aymar Torres die vanaf vandaag 10 april uit is!