Opera Alaska

Band brengt debuutalbum The Stream uit.

Marien Dorleijn laat er geen gras over groeien als Moss even stilligt. Hij heeft met topjazzgitarist Marzio Scholten nog een band, Opera Alaska geheten. Dit is indiepop die wat kleinschaliger klinkt, qua melodieën verstilder en qua teksten associatiever. Fall is de opener en tweede single van hun debuutalbum The Stream dat op 29 mei uitkomt.

Marzio Scholten wordt gezien als een van de leidende figuren in de moderne jazzscene, niet alleen als gitarist van een Bill Frisell-achtige klasse, maar ook als componist. Afgelopen jaar nog heeft hij een jazzsupertrio geformeerd met bassist Ernst Glerum en pianist Wolfert Brederode. Met die line-up heeft hij het goed ontvangen album Isolophilia (2019) uitgebracht.

Marien en Marzio, in de studio versterkt door drumster Lisa Ann Jonker (ex-Bombay), hadden een toevallige ontmoeting op de kinderafdeling in het IKEA-filiaal in Delft. Deze ontmoeting bracht de twee vervolgens bij elkaar. En zo belandden ze in Mariens vaste studio, in het van Utrecht naar Den Dolder verhuisde Kytopia complex. Een veredelde homestudio zonder naam met een praktische indeling: een gitaarhoekje, een drumhoekje, een pianohoekje en een opnamehoekje. Marien: ‘De eerste keer dat Marzio langskwam was nog op de Oude Gracht in Utrecht. Ons eerste nummer was meteen Fall, dat nu de tweede single is, en het tweede nummer was Don’t Judge Me.’

De hele plaat die elf tracks telt is in vijf sessies opgenomen. Marien vindt het leuk om met anderen te werken. ‘Opera Alaska hebben Marzio en ik bijna tussen neus en lippen door gedaan. We hebben alles uit onze samenwerking gehaald en alles wat we gemaakt hebben heeft de plaat gehaald,’ zegt hij terugblikkend op het snelle en effectieve creatieve proces dat lag in een stille periode van Moss. D. ‘Met twee man hak je nu eenmaal sneller knopen door dan met een grotere band als Moss.’ @Exelsior Recordings

FALL

Forced myself, waking up, after a while, I’ve been alone again.
you can always ease the mind when subtle thing don’t go as planned

you believe in modern laws I saw you last night make way
everything you’ll understand will not exist before the end of day hey hey

can someone else explain when you read the book of innocence
never be that man “I say” you never cared for promises

In a way I advise you never ever believe anything you see
is it wonderful, is it wonderful, it’s a wonderful life for us all

but if I lose all the way? If I fall? will I lose all the way?

did this sentiment ever fool ya
did you ever think it was beautiful?
did this sentiment ever fool ya
just remember the way you are

but if I lose all the way? If I fall? will I lose all the way?