Fontaines D.C.

Band uit Dublin kondigt tweede album aan.

Slechts een jaar na hun met lof ontvangen debuutalbum ‘Dogrel’ kondigt Fontaines D.C. hun tweede album aan. ‘A Hero’s Death’ verschijnt op 31 juli 2020 en wordt gepresenteerd met de release van de gelijknamige single en video. In de clip, die aanvoelt als een koortsdroom, speelt niet alleen de band zelf, maar wordt de hoofdrol vertolkt door Aidan Gillen (Littlefinger in Game Of Thrones).

Het ontstaan van de titeltrack en single gebeurde onderweg, achterin de tourbus met whiskey en bier, als directe reactie op het succes van ‘Dogrel’. Frontman Grian Chatten schreef alles op wat er in hem opkwam: “I was consumed by the need to write something else to alleviate the fear that I would never be able to do it again.”

Het leek Fontaines D.C. vorig jaar allemaal voor de wind te gaan. Hun debuutalbum ‘Dogrel’ werd lovend ontvangen met onder andere een plek in de top 10 in de UK charts, een Mercury Prize nominatie, een optreden in de show van Jimmy Fallon en nummer 1 Album of the Year bij BBC 6 Music en Rough Trade. Hun fanbase breidde zich wereldwijd uit en de zomer was gevuld vol festivalshows. Toch bleek die wervelwind van succes bijna het einde van Fontaines D.C.

De band uit Dublin was ineens constant onderweg. Ze voelden niet alleen dat er afstand ontstond richting elkaar, maar ook naar henzelf. “We experienced full journeys where we didn’t speak to each other,” herinnert Chatten zich. “It wasn’t because we didn’t love each other anymore. Our souls were kicking back against walls that were closing in. We had no space for ourselves. Our souls had nowhere to live, nowhere to lie.”

De mannen cancelden de rest van hun geplande shows en vonden hun toevlucht in schrijfsessies, thuis in Dublin. Grian Chatten, gitaristen Carlos O’Connell en Conor Curley, bassist Conor Deegan III en drummer Tom Coll herontdekten het gevoel dat hen ooit als band had gevormd.

‘A Hero’s Death’ is een album dat geschreven werd terwijl de band in beweging was, zowel letterlijk als figuurlijk. Toch is het geen reisverslag geworden. De band reageert op de constante verschuiving van de grond onder hun voeten door steeds opnieuw bestemmingen te verzinnen en te bereiken. @PIAS