NFF’s Grolsch Gouden Kalveren Gala

Gouden Kalf voor Costume Design.

{country, {city}, 04 October 2019. Het Nederlands Film Festival 2019. Grolsch Gouden Kalveren Gala. Groepsfoto van alle winnaars.
Foto: © 2019, Joke Schut / www.jokeschut.nl

Ter gelegenheid van de 40e editie van het Nederlands Film Festival (NFF) wordt in afstemming met de Dutch Academy For Film (DAFF) en naar het voorbeeld van internationale filmprijzen een nieuwe categorie bij de Gouden Kalveren geïntroduceerd: het Gouden Kalf voor Costume Design voor speelfilms in competitie.

Daarnaast zijn dit jaar, mede vanwege de uitbraak van het coronavirus de reglementen voor deelname aan de Gouden Kalf Competitie uitgebreid. Zowel speelfilms als lange documentaires die in première gaan op het komende NFF kunnen meedingen naar de Gouden Kalveren 2020. Eerder maakte het festival bekend dat ook producties waarvan na de première de release vanwege de coronamaatregelen, is uitgesteld of voortijdig afgebroken aan de competitie kunnen deelnemen.

Premières in competitie

Het NFF voert de wijziging in de Academy-stemprocedure in zodat distributeurs, producenten en makers de uitbreng van een premièrefilm in de bioscopen kunnen combineren met de promotionele kracht van de Gouden Kalf Competitie. Hiertoe is mede besloten doordat de uitbreng van films vanaf half maart stilligt in verband met de coronamaatregelen. De aanpassingen in de reglementen gelden voor de competitie in 2020 en worden na afloop van het festival geëvalueerd.

NFF’s Grolsch Gouden Kalveren Gala is een hoogtepunt in het filmjaar. Sinds 2015 worden de nominaties en winnaars van de Gouden Kalveren voor speelfilms en lange documentaires bepaald via een Academy-systeem. Binnen de Gouden Kalf Competitie voor speelfilms en lange documentaires verkiezen stemgerechtigde vakgenoten via 3 stemrondes de winnaars.

Voor de Gouden Kalf Competitie Televisiedrama, Korte Film, Korte Documentaire en Interactive stelt de festivalorganisatie net als voorgaande jaren een jury aan om de nominaties en winnaars te bepalen. Premières dingen reeds mee in deze categorieën.

NFF jubileert dit jaar met de 40e editie op vrijdag 25 september t/m zaterdag 3 oktober en vindt zowel online als waar mogelijk op locatie plaats. @Nederlands Film Festival

foto Joke Schot