Jyoti Verhoeff

Singer-songwriter met intens optreden in Musicon Den Haag

Na maandenlang snakken naar de magie van een concert is een klein optreden in Musicon Den Haag een extra benevelende ervaring. Vooral wanneer hier de uit Bergen afkomstige Jyoti Verhoeff staat in een minimale bezetting en een in totaal uit drie muzikanten bestaande formatie.

Vanaf het moment dat je de kleine muzieklocatie Musicon aan de Haagse Soestdijksekade betreedt voel je de warme atmosfeer. Met rozenblaadjes op de tafels en in het schijnsel van kaarslicht. Ook het podium is bezaaid met rozenblaadjes. Zoals de huidige situatie dat vereist zijn de tafels in het zaaltje ver uit elkaar geplaatst wat overigens totaal geen invloed heeft op de intensiteit van de muziekbeleving. Want de donkere, dromerige klanken van de singer-songwriter, componist en pianist lenen zich juist perfect voor een setting als deze.

Vanaf de eerste tonen op een uiterst summier verlicht podium word je meegevoerd naar een wonderbare sprookjesachtige wereld waar vooral klanken heersen. De muziek betovert en sleept je mee naar een hele diepe plek waar alles mooi is en de huidige problemen even helemaal weggevaagd lijken. Onvoorspelbare, uiterst spannende muziek waarbij emoties ontwaken en je meegevoerd wordt op een magische muzikale reis.

Centraal tijdens het optreden staat het virtuoze pianospel en de zang van Jyoti Verhoeff die via haar intense klanken een bijzondere communicatie met je binnenste weet te creëren. De heling van muziek was niet eerder zo sterk als hier op deze zaterdagavond in Musicon. Door haar toewijding en unieke talent voor muziek ontwikkelde Jyoti een virtuoze pianotechniek en een authentieke en organische stijl van componeren. Omdat Jyoti slechtziend is is ze extra gevoelig voor alles wat ze ervaart en meemaakt en waardoor ze een zeer nauwkeurig en gedetailleerd gehoor ontwikkelde.

Ook de andere twee muzikanten op het podium nemen een belangrijke plek in het geheel in. Soms subtiel soms uitbundig worden de klanken van de basklarinet, de harp en de drie gongs en overige percussie verweven in het geheel. Dit is intrigerende neoklassieke muziek met folkelementen die moeilijk in een hokje te plaatsen is. Gelukkig maar want dat betekent eens te meer een bijzondere ervaring waarbij in tijden als deze de muziek extra intens overkomt en ook nog eens helend werkt.

(tekst en fotografie Anneke Ruys)