Ntjam Rosie

Ntjam Rosie met ultra intiem concert in het Paard

Op 4 november gaf zangeres Ntjam Rosie een klein concert in het Paard in Den Haag. In een zeer bescheiden setting, maar daardoor juist extra speciaal.

Een concert in deze tijd is een verademing, al is het maar in minimale vorm. Muziek heelt en vervoert en zeker in deze tijden. Het komt dan extra binnen en laat emoties extra stromen. Zo was dat ook gisteren 4 november in het Paard in Den Haag, een concert dat eigenlijk al in maart zou plaatsvinden.

In februari bracht Ntjam Rosie haar meest recente album Family & Friends uit. Een eerbetoon aan haar familie en vrienden, die ze door de jaren steeds meer is gaan waarderen. Familie en vrienden zijn volgens Rosie de basis van wie je bent en wat je maakt. Het is een bijzondere plaat waarop soul, pop, jazz en R & B de basis vormen, overgoten met een overheerlijk sausje van funk en groovy Afro klanken.

Het is moeilijk om niet in de ban te geraken van de karakteristieke stem, het innemende voorkomen en de charmante verschijning van Ntjam Rosie, de zangeres die zoveel verschillende stijlen aankan. We kennen haar van jazz -en soulnummers en nu ook van de songs waarin haar roots terugkomen. Rosie’s voorbeelden zijn Erykah Badu en Janet Jackson, die je zeker ook terughoort in haar muziek.

In het Paard bracht Rosie gisteren een aantal liedjes van haar album, aangevuld met enkele songs van eerdere platen. Het was een benevelend optreden met een stralende Ntjam Rosie, begeleid door een strakke band. Je voelde dat ze blij was om weer op het podium te staan, al was het maar in deze kleine setting waarin minimale interactie van het publiek mogelijk was.

Toch wist de in Kameroen geboren, maar in Nederland wonende zangeres diep te raken harten te raken met haar mooie persoonlijkheid en haar tomeloze passie. Dit was een korte muzikale reis naar mooie momenten en bijzondere gevoelens. Het voelde nostalgisch, juist omdat het bijna een voorrecht is om in deze tijden weer even intens van muziek te mogen genieten.

Verslag en foto’s Anneke Ruys