The Kik

The Kik vindt dé ware liefde in het Mauritshuis.

Het nieuwste nummer van The Kik ‘De ware Jakob’ is vanaf vandaag te beluisteren via Mauritshuis.nl/thekik. De Rotterdamse band schreef deze ballad speciaal in het kader van het muzikale project Bekijk het Mauritshuis met je oren. Het nummer ‘De ware Jakob’ is een liefdesverhaal geïnspireerd op twee portretten van bijna 500 jaar oud uit de collectie van het Mauritshuis.

Inspiratie

Dave von Raven, leadzanger en gitarist van The Kik, werd afgelopen oktober rondgeleid door het museum, op zoek naar inspiratie in 16de- en 17de-eeuwse kunstwerken. De keuze viel op een tweeluik, geschilderd in 1539, met de portretten van een verloofd stel: Jakob Omphalius en Elisabeth Bellinghausen. De schilderijen kwamen afgelopen jaar pas weer bij elkaar, nadat ze door een veiling bijna 125 jaar van elkaar gescheiden waren.

Liefdesverhaal

Dave: ‘Zij zijn elkaar een eeuw kwijt geweest. Als je dan weer bij elkaar komt. Dat is het mooiste liefdesverhaal wat je maar kunt bedenken, natuurlijk.’ In het nieuwe nummer vragen verschillende mannen telkens om de hand van Elisabeth, maar elke keer wijst zij het af. Zij heeft namelijk de ware lang geleden al gevonden, en dus zal ze altijd op hem wachten, ook al is hij niet meer bij haar. Uiteindelijk mogen Elisabeth en Jakob in het nummer van The Kik elkaar weer in de armen sluiten na 125 jaar. Ware liefde die altijd blijft bestaan.

De videoclip van ’De ware Jakob’ en de inspiratiesessie zijn hier te bekijken: www.mauritshuis.nl/thekik

Bekijk het Mauritshuis met je oren
Inmiddels hebben vijf artiesten een nummer geschreven bij een van de meesterwerken uit de collectie van het Mauritshuis. Spinvis met het nummer ‘Parel’, MEROL met ‘Slippertje’, Harrie Jekkers met ‘Gezicht op Delft’, Willie Wartaal met ‘Mootje’ en nu The Kik met ‘De ware Jakob’. @Mauritshuis

Alle nummers zijn te bekijken en beluisteren via: www.mauritshuis.nl/bekijkhetmauritshuismetjeoren