Weezer

Band brengt veertiende album OK Human uit.

Op vrijdag 29 januari brengt Weezer het veertiende album ‘OK Human’ uit bij Crush Music/Atlantic. De eerste single uit de plaat heet ‘All My Favorite Songs’ .

Iedereen die hen een beetje volgt, weet dat 2020 het jaar van Weezer zou zijn. De heren maakten met ‘Van Weezer’ namelijk een hommage aan hun meest favoriete metalbands aller tijden. Die release viel echter in het water toen zowel de plaat als de voorziene Hella Mega Tour met Green Day en Fall Out Boy werd uitgesteld. Het optreden in Stadspark Groningen staat momenteel gepland voor 23 juni 2021.

Vorig jaar was frontman Rivers Cuomo druk bezig aan de piano en deze keer nam hij inspiratie van een andere muzikale bron, namelijk: ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys. Gedurende de zomer hielden Cuomo en de band – samen met een 38-koppig orkest – opnamesessies met behulp van analoge technologie totdat de plaat compleet was. Het resultaat heet ‘OK Human’ en is een brutale knipoog naar Radioheads technofobe plaat ‘OK Computer’.

Op ‘OK Human’ neemt Cuomo ons mee door zijn dagelijkse bezigheden terwijl hij mediteert over menselijk contact en het gebrek daaraan in een jaar dat ons toelaat elkaar meer te zien dan ooit te voren maar dan zonder fysiek contact.

Het is niet alleen de eerste keer dat Weezer een plaat uitbrengt met volledig orkest, maar ‘OK Human’ bevat ook enkele van Cuomo’s beste en meest persoonlijke songs die hij in de afgelopen tien jaar schreef. Elk nummer op de plaat schittert bovendien feller en klinkt brutaler dankzij de strijkers-en hoornarrangementen die producer Jake Sinclair en arrangeur Rob Mathes voor hun rekening namen.

Behalve ‘Pet Sounds’, horen we op ‘OK Human’ ook invloeden van Harry Nilssons ‘Nilsson Schmilsson’; Randy Newmans titelloze debuutalbum; de gestapelde harmonieën van de platen van The Carpenters en zelfs een vleugje van Francoise Hardy’s album ‘Message Personnel’. Het is mogelijk de enige plaat ooit gemaakt die poëtisch wordt over thema’s als eenzaamheid, ontkoppeling en het bereiken van de middelbare leeftijd, naast verwijzingen naar onder meer Mrs. Dalloway, BLACKPINK, de La Brea Tar Pits, Audible en Indische veggie take-out. @Warner Music