Amersfoort World Jazz Festival

Amersfoort World Jazz Festival als een sfeervol openluchttheater.

Het Lieve Vrouwekerkhof wordt van donderdag 12 tot en met zondag 15 augustus omgetoverd tot een sfeervol openluchttheater. Op het podium zijn vier dagen de mooiste concerten geprogrammeerd. Bezoekers reserveren een zitplaats voor een vast tijdsblok waarin twee concerten gepresenteerd worden.

Fotograaf Nico Brons legde het festival op 12 augustus 2021 op de gevoelige plaat vast. De volgende bands gaven acte de presence:

Ben van den Dungen

Het Ben van den Dungen Quartet brengt op 12 augustus in De Observant een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek, een van de meest invloedrijke saxofonisten aller tijden. Hij verwierf bekendheid tijdens zijn periode bij Miles Davis en zijn soloprojecten sloegen in als een bom. De LP’s ‘Blue Trane’ en ‘Giant Steps’ verwonderden vriend en vijand en waren van meet af aan klassiekers!

In de jaren zestig formeerde ‘Trane’ een nieuw kwartet en sloeg daarmee een nieuwe weg in. Een onmiddellijke verandering van de jazzmuziek van de jaren zestig was het gevolg. De modale jazz was geboren met beroemde albums als ‘Impressions’ en ‘A Love Supreme’. Het Ben van den Dungen Quartet brengt in deze wervelende ode een hedendaagse interpretatie van een met recht als ‘classics’ bestempeld repertoire.

Peter Beets

Beets Meutgeert Jazz Orchestra ft Izaline Calister / Ack van Rooijen / Sylwester Ostrowski meets-Meutgeert New Jazz Orchestra is een bevlogen combinatie van ervaren musici en aanstormend jazztalent. Componist en arrangeur Henk Meutgeert en pianist Peter Beets staan aan het roer en verkennen met ieder concert een ander thema middels verrassend samenspel, betoverende solo’s en, uiteraard, vlijmscherpe swing. Dit keer staan de beroemde composities van George Gershwin centraal.

Samen met een aantal bijzondere solisten, waaronder Buma Boy Edgar-prijswinnaar Ack van Rooyen op trompet en flugelhorn, International Artist in Residence Sylwester Ostrowski op tenorsax en aangevoerd door de sublieme zangeres en Edison-winnares Izaline Calister gaat de 18-koppige bigband op reis door het materiaal van de beroemde Amerikaanse componist.

Marutyri

MARUTYRI ft. Lo van Gorp

De achtkoppige fusion-club Marutyri komt naar Amersfoort met maar één doel; het Lieve Vrouwekerkhof op zijn grondvesten laten schudden met verhalende solo’s, denderende dynamiek en een flinke dosis funky improvisatie. Funk, fusion en jazz worden samengesmolten tot een groovy eigen sound, die ze overigens geen windeieren legt; in 2015 wonnen ze een NPO Radio 6 Soul & Jazz Award, sleepten een Edison-nominatie in de wacht voor ‘Inner Movements’ en speelden de afgelopen jaren meer dan 150 shows in Europa, Azie en Canada. Geen slechte score, want de band werd pas in 2014 opgericht en is inmiddels getekend bij Challenge Records.

Ook de Nederlandse podia werden onveilig gemaakt, maar nu is Amersfoort World Jazz Festival aan de beurt. De band staat naast een solide show ook bekend om hun liefde voor goede producties, of dat nu live of op video is, dus donderdag 12 augustus wordt ongetwijfeld memorabel. Speciale gast is Lo van Gorp (bekend van Humble Heroes).