Paradox Jazz Orchestra & Jasper Staps

Remembering The Skymasters – Paradox Jazz Orchestra & Jasper Staps

De oorsprong van het iconische jazzorkest The Skymasters dateert uit de tijd dat swingende bigband muziek in combinatie met zang grote populariteit kende. The Skymasters hebben er in ieder geval tijdens hun bestaansperiode tussen 1946 en 1997 geschiedenis mee geschreven, dat is zeker. Hun bekendheid reikte vooral in de 40’s en 50’s tot ver over de grenzen. De jazzband werd ook geroemd door gerenommeerde buitenlandse artiesten als Sonny Rollins, Clark Terry en Dizzy Gillespie met wie zij toen ter tijd regelmatig optraden. Op het album Remembering The Skymasters brengt het in 2019 door bandleider, arrangeur en saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel opgerichte Paradox Jazz Orchestra een hommage aan de legendarische Skymasters. Dat doet het orkest door ooit voor The Skymasters geschreven songs weer tot leven te brengen en er op die manier ook een nieuwe generatie muziekliefhebbers mee kennis te laten maken. Voor het selecteren en arrangeren van de tien songs die terechtkwamen op Remembering The Skymasters dook Jasper Staps in de archieven van Stichting Omroep Muziek waar de muziek van The Skymasters door de jaren heen zorgvuldig bewaard gebleven is. Je hoort tijdens elke track hoe secuur Jasper Staps te werk is gegaan bij het selecteren en arrangeren van de tien songs die terechtkwamen op Remembering The Skymasters. Het oorspronkelijke doel van Paradox Jazz Orchestra is om bijzondere en tijdloze jazzcomposities van met name Nederlandse componisten opnieuw uit te voeren en op te nemen. Met dit album zijn zij daar in ieder geval uitstekend in geslaagd. Remembering The Skymasters is een meeslepend album geworden wat de luisteraar qua sound en stijl meevoert naar lang vervlogen tijden, maar wel zonder gedateerd te klinken. Dit is muziek om keer op keer te beleven en daarna door te geven.