Janis Ian

Zangeres kondigt laatste album aan.

Legendarische singer/songwriter en Grammy winnaar Janis Ian kondigt met de release van ‘The Light at the End of the Line’ haar laatste studio album aan. Vooruitlopend op het album komt de track ‘Resist’ als eerste single uit.

‘The Light at the End of the Line’, is beschikbaar vanaf 21 januari 2022 op Janis’ eigen label Rude Girl Records. Luister naar single Resist (Youtube)

‘Resist’ is de eerste track van haar nieuwe en laatste studio album ‘The Light at the End of the Line’. Het nummer is een oproep aan iedereen om op te staan en samen te strijden tegen ongelijkheid. Janis Ian, schrijfster van onder meer klassieker ‘At Seventeen’ zegt over ‘Resist’: “In de vijftien jaar sinds ik m’n vorige album uitbracht is er veel veranderd en toch strijden we nog steeds dezelfde strijd. Als ‘At Seventeen’ nu zou uitkomen zou ik hopen dat ‘Resist’ de opvolger zou zijn”.

‘The Light at the End of the Line’ vormt de kroon op Ian’s buitengewone carrière die in 1967 begon met haar titelloze debuut. Aan de 12 nieuw opgenomen tracks werd meegewerkt door onder meer Diane Schuur, Vince Gill, John Cowan, Andrea Zonn, Randy Leago, Jim Agee en Viktor Krauss. Ian over haar nieuwe album: “Ik hou van dit album. Het zegt: ‘Dit is de top die ik heb bereikt als schrijver in de loop van 58 jaar. Dit is wat ik heb geleerd”. Op de speciale album pagina The Light at the End of the Line webpagina schreef Janis Ian uitgebreide liner notes.

Janis Ian begon haar iconische carrière op 14-jarige leeftijd toen ze het sociaal en politiek geladen nummer “Society’s Child” schreef over een interraciale romance tussen tieners. Haar eerlijke manier van schrijven heeft zich vertaald in tijdloze, cultureel betekenisvolle nummers als ‘At Seventeen’, ‘Jesse’, ‘Fly too High’ en ‘Stars’. De laatste werd gecoverd door Nina Simone, Cher, Mel Tormé en tal van andere artiesten die zich met de tekst konden identificeren. Janis Ian is genomineerd voor negen Grammy Awards en won er twee: één in 1976 voor Best Pop Vocal Performance, Female (“At Seventeen”) en één in 2013 voor Best Spoken Word Recording (Society’s Child: My Autobiography).

Tijdens haar buitengewone carrière heeft Ian een warme band gesmeed met haar fans, en ze koestert die relatie. “Terwijl ik ‘The Light at the End of the Line’ schreef, realiseerde ik me dat het echt een liefdeslied is. Ik begreep op dat moment dat alle ontmoetingen met mijn publiek na shows, alle briefwisselingen, zoveel jaren, een echte relatie hadden gecreëerd. Een voorrecht dat maar weinig artiesten hebben”.

De uitgebreide tour die voor 2022 staat gepland wordt met de titel ‘Celebrating Our Years Together’ ook aangekondigd als de laatste Janis Ian tour. @Multimo Media

‘The Light at the End of the Line’, is beschikbaar vanaf 21 januari 2022