Michael Varekamp

Trompettist Michael Varekamp komt in januari met Spirits.

Op 14 januari brengt trompettist MICHAEL VAREKAMP zijn veertiende album SPIRITS uit. Spirits is het muzikale verhaal over de spirituele achtergrond van Michael Varekamp. Zoals bij velen gaf de pandemie bij gebrek aan externe prikkels aanleiding tot zelfreflectie.

Dit leidde tot een innerlijke reis naar zijn artistieke essentie. Er diende zich een bonte mengeling van inspiratiebronnen aan. Voorouders uit diverse windstreken als Trinidad & Tobago, Noord Afrika en Frankrijk, van uiteenlopende muzikale voorbeelden zoals Miles Davis, Louis Armstrong, Wayne Shorter en Toumani Diabaté en  natuurlijk zijn eigen kinderen.

De muziek op Spirits door Michael Varekamp en zijn muzikale vriendengroep is ruimtelijk en uitgerekt en verzinkt in klanken. Soms van het ene naar het andere uiterste en soms juist steeds dieper gravend in een groove of klankbeeld.
Het gehele gezelschap gaat een intuïtieve verbinding aan waarbij ieder put uit zijn eigen achtergrond en artistieke bibliotheek. Dit levert de intense en kleurrijke muziek van Spirits op waarbij het meditatieve element niet wordt geschuwd.

Den Haag; Piet Gispen Photography

De bezetting van Varekamp’s vast band bestaat uit Erik Kooger op drums, Harry Emmery op basWiboud Burkens op toetsen en de uit Rusland afkomstige tenorsaxofonist Dmitri Chapeau. De lijnen van dit gezelschap zijn lang en diep, en de samenwerking gaat soms al dertig jaar terug. Hoewel altijd actief binnen de verschillende stijlen in de jazz ligt de basis van deze veelzijdigheid in het besef dat dehele jazzgeschiedenis één is.

Spirits is Michael’s veertiende album als (co)leider. Voorgaand album Elektra werd lovend ontvangen. Tom Beetz schreef in Jazzflits: “Verbijsterend. Elektra is op afstand de beste CD van het jaar…”.
Medio april 2022 verschijnt de nieuwe Elektra.

Momenteel tourt Michael langs de Nederlandse theaters met zijn gezelschap The Legends (co-leader met Wiboud Burkens) waarmee hij muziektheatervoorstellingen maakt zoals Miles! en Swingin’ Paris.
Michael schrijft ook muziek voor film en toneel. Zo werkte hij samen met o.a. Toneelgroep Oostpool, Het Vijfde bedrijf met regisseur Hans van den Boom en gaat deze maand tijdens IDFA 2021 de documentairefilm Shabu van regisseur Shamira Raphaëla in première, waarvoor hij de muziek schreef.

Spirits is Michael’s veertiende album als (co)leider. Voorgaand album Elektra werd lovend ontvangen.
Tom Beetz schreef in Jazzflits: “Verbijsterend. Elektra is op afstand de beste CD van het jaar…”.
Medio april 2022 verschijnt de nieuwe Elektra. @LIEV Promotie en Productie