Frank Boeijen

Frank Boeijen live in Stadsgehoorzaal Kampen 11 maart 2022 *****

Koud terug van de Nits, kwam een andere Nederlandstalige artiest bij mij boven drijven, welke altijd de lente aankondigt maar een zekere herfst vertolkt: Frank Boeijen. Stom toevallig zag ik dat deze een week later in Kampen zou optreden en het was alweer een jaar of 7 geleden dat ik hem voor het laatst zag. In januari had hij een – goed ontvangen – nieuw album gekocht, Subliem gebaar, welke ik alsnog aanschafte. Een recensie van dit album leest u elders op deze site, maar de kwaliteit van de nummers en de wat steviger insteek dan op voorgaande albums deden mij subiet een paar tickets voor Kampen bestellen.

Het concert trapt af met een lang intro op één van de prijsnummers van Subliem gebaar – Een subliem gebaar van liefde. Het nummer wordt hiermee tot een 10 minuten opgerekt. Wat geen seconde verveelt. Het is een nummer wat bijna verborgen begint en zowel muzikaal als tekstueel en qua zang als een prachtige lente boven de aarde uit groeit en uiteindelijk bloeit als niets anders. Het nummer heeft, wat mij betreft, eeuwigheidswaarde in het oeuvre van Frank Boeijen en een zelfde ‘feelgood’ sfeer als zo’n nummer van Het Goede Doel: Alles geprobeerd. Zo’n nummer waarvan je niet wil dat het stopt.

Van meet af aan blijkt, dat dit een speciaal concert is: het begin van de tour, en het eerste concert met weer een volledig publiek. De lach is de hele avond niet van de muzikanten weg te slaan. Zijn, al jaren vaste, bandleden worden dit keer vergezeld door een inderhaast ‘ingevlogen’ drummer omdat de vaste drummer corona blijkt te hebben. Na een nacht oefenen blijkt deze zowel het oude(re) als nieuwe repertoire bewonderenswaardig onder de knie te hebben. Het hele optreden loopt van meet af aan als een trein. Nieuw werk – bijvoorbeeld het alleen met de toetsenist naast zich, als in een rokerige nachtclub in de jaren 50 gezongen Als geen ander – wordt afgewisseld met ouder werk en ná de pauze wordt in het tweede deel van de tweede deel van de set een handvol Frank Boeijen Groep klassiekers uit de hoed getoverd welke je 35 jaar en langer terug in de tijd brengen. Hier komt de storm, Welkom in Utopia, De Verzoening.. ze klinken nog net zoals toen.

Het hele concert is doordrongen van een steviger geluid dan de tournees rond 2013/2015 welke ik als laatste zag. De keyboards orgelen meer, het drumwerk is meer aanwezig, de gitaar mag meer elektrisch zijn geluid en [palet tonen. Het basspel ronkt. Daarbij blikt Frank Boeijen terug op zijn eigen (ook gespeelde) Kronenbrug Park, middels het nieuwe nummer Het Park. Maar ook een nummer als Of ligt het aan mij, boeit en intrigeert. Jammer genoeg speelde hij Vreemd en vertrouwd niet – alleen al de zinsnede in dat nummer: ‘Het wordt herfst – lang op gewacht. Het wordt donker’ intrigeert zódanig dat je het direct live wil horen.

Frank Boeijen – 64 jaar jong inmiddels, blijft boeien. Het lijkt op een vriend die je zeven jaar niet zag, en waar je binnen 10 seconden de draad mee op pikt. Het oude(re) werk klinkt als toen maar vooral: fris en verheven boven iedere vorm van slijtage. Het nieuwe werk dompelt je wederom in de onnavolgbare woordwereld van Frank Boeijen, waar iedereen zijn eigen (levens)ervaring in kan volgen en in kan thuis komen. En dat is, al ruim 40 jaar: bijzonder knap.

Ga deze tour zien. Het liefst een paar keer. Warm aanbevolen.

Foto’s Maarten Ederveen

Thomas Kamphuis, 14 maart 2022