Blind Vertrouwen

Blind vertrouwen – Wonder *****

Een man is een man. Twee man is een band. En die band zijn wij. Theo van Duijl en Jos Bloemkolk. Wij zijn (en hebben) Blind vertrouwen, een Nederlandstalig, akoestisch, duo met een lange historie en een nieuw vooruitzicht. We kennen elkaar al meer dan veertig jaar, eerst als helft van de Rotterdamse band Noodweer, nu al een paar jaar als tweezijdige liedjesmakers’.

Na zoveel jaar ná Noodweer – maar is Noodweer eigenlijk wel weg, laat staan vér weg ? – is enige introductie gewenst en vandaar dat ik deze recensie begin met dit deel van de tekst uit het cd boekje bij Wonder van Blind vertrouwen.

Kralingse Bos klinkt als een Ierse traditional, gemengd met een desolate scene uit een western. En Jos en Theo houden hun revolver bepaald niet in het holster. Bijzonder sfeervol gezongen en omlijst door subtiele tonen van Theo van Duijl zijn gitaar. Bodhrán en/of viool maken het nummer áf. Net als in de tijd van Noodweer zijn Jos en Theo in staat heel kernachtige nummers te schrijven: het hele album duurt, naar goede Noodweer traditie iets meer dan een half uur. Noodweer duurt meestal ook nooit langer, maar maakt wel de meeste indruk.

Vliegwiel is qua zang en dictie 200% Noodweer. Hoe bestaat het dat Jos Bloemkolk zijn stem nog net zo klinkt als begin jaren 80? Geen spat veranderd. Net zo krachtig en vol zeggingskracht. ‘Het vliegwiel kent het antwoord niet, denk maar nergens aan’. Dat is weer zo’n Jos Bloemkolk zin. Ik vind het knap als je dit nog op de 70ste zingt. Niet alleen het feit dát, maar inhoudelijk. Jos en Theo hebben nog wat te melden, en het is urgent als lang voorheen.

Alles voor mijn Jim heeft direct ook al zo’n ziel. Ogenschijnlijk spaarzame gitaarakkoorden nestelen zich voorgoed tussen je oren. Tegenwoordig heb je zo’n term americana, maar ik weet niet beter of ik zou dit filmmuziek noemen. Wát een sfeer ! Hier kun je wereldwijd mee aan komen. ‘Als je vader oud is. Dat is dus binnenkort’. Bóém ! Net zoals deze muziek eeuwigheidswaarde heeft, moeten Jos en Theo minimaal 100 jaar worden. Minimaal. En vooral: muziek blijven maken, met of zonder (delen van) Noodweer. Muziek als deze is zó hard nodig in deze vluchtige, te vaak nietszeggende poptijden.

Zolang de dood, gezongen door Theo, bezingt de dood. ‘Het wordt dus toch nog onverwacht bezoek. Ik zie hem niet, want hij zit in mijn dooie hoek’. Hier komt de licht absurdistische humor om de hoek kijken. Tegelijk maakt het een zwaar onderwerp licht. ‘Die tijd ga ik gebruiken’. Nou en of jullie dit doen, heren. En ik wordt er heel blij van.

Een wonder dat je leeft is een lied van dankbaarheid tussen alle geklaag van vandaag. (video bijvoegen). Je kan het ook beluisteren als : ‘Het is nog een wónder dat je leeft’. Met typerende Jos Bloemkolk uithaal hier en daar. De geest van Noodweer is nooit ver weg. Raoul Klebach speelt mee op Zolang de dood. Luc Everwijn speelt mondharmonica op Gemenut.

Video toevoegen: Blind Vertrouwen Het is een wonder dat je leeft – YouTube

On the road again is een nummer wat je, inderdaad. Op een lange weg brengt. ‘Hoe ver we ook komen, nooit voorbij de horizon’. Met prachtige samenzang van Jos en Theo. Ga hier het land mee rond, Jos en Theo – zonder of met Noodweer. Dit is geen muziek om in een stoffige kelder te blijven liggen, dit is muziek om tot de bovenste trede va de Eiffeltoren te horen en te spelen. Of het Drielandenpunt. Het verdient het niet alleen, nee, het schrééuwt er om.

Jos en Theo, zonder of weer met Noodweer – een tweede jeugd?

Gemenut is een waar bluesnummer, ogenschijnlijk gekscherend gezongen, maar dwars door je ziel snijdend. ‘Geef me een drankje uit een fles met een ziel’. Het is precies dát, wat Jos en Theo doen – en, Luc Everwijn op mondharmonica dus.

Video toevoegen: Blind Vertrouwen Gemenut – YouTube

De stem van mijn moeder raakt mij persoonlijk. Ik kan er niet de woorden voor vinden, maar het is o zo herkenbaar. ‘Ik heb me vaak afgewend en haar liefde ontkend. En nu overzie ik haar leven. Ach kon ik haar nogmaals omarmen’. ‘Haar engeltje werd almaar groter’. Het is de mooiste zin op het album.

Video toevoegen: Blind Vertrouwen De stem van mijn moeder – YouTube

Jongen, blijf hier besluit het album ‘Ben je op zoek naar mooie vrouwen. Kijk rond in je eigen straat’ is weer zo’n heerlijk Noodweer-achtig nummer. Donker absurdistisch. Gemeen(d). Met een knipoog.

‘Het was een levensverlengende ervaring’ staat er als reactie van een dankbare bezoeker van een Blind vertrouwen op de binnenflap van de cd hoes.

Theo en Jos – levensverlengers. Haren groeien – lang – terug, je ziet alles weer haarscherp van dichtbij. Verder kijken is nutteloos. Voorwaar een mooie beroep. Een wonder.

Door Thomas Kamphuis

Website: https://bvblindvertrouwen.wordpress.com/

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCoHW9KJa6J9cotbN-pbRm5A

Facebook (Jos Bloemkolk) https://www.facebook.com/jos.bloemkolk.5

Facebook (Theo van Duijl) https://www.facebook.com/search/top/?q=Theo%20van%20Duijl