Amersfoort Jazz in foto’s

Amersfoort World Jazz Festival Editie 43.

Amersfoort World Jazz Festival vindt dit jaar plaats van 4 t/m 14 augustus. Het festival biedt een avontuurlijk programma van meer dan 100 concerten op de binnen- en buitenpodia in de historische binnenstad.

De grote publiekstrekkers spelen van 11 tot en met 14 augustus op het Lieve Vrouwekerkhof, dat met stoeltjes wordt omgetoverd tot een sfeervol openluchttheater.

De Observant en KOSMIK presenteren elke avond Nederlandse artiesten hun nieuwste releases. Dit jaar participeerde ook Podium FLUOR, terwijl in de historische Sint Aegtenkapel de verdieping wordt gezocht met akoestische luisterconcerten. Amersfoort World Jazz Festival geldt als een belangrijke springplank voor de nieuwe generatie, maar is ook een festival waar de ‘legends & legacy of jazz’ op een voetstuk worden gezet. Nico Brons is erbij en maakt foto’s. Hier zie je de foto’s van de optredens van Anne Chris Inc, Blue Sands,  Makas en Nikobo Nordic Jazz Trio @Amersfoort Jazz

Actuele informatie is te vinden op www.amersfoortjazz.nl

Fotografie: Nico Brons

Amf Jazz Anne Chris Inc
Anne Chris brak door na haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij maakte albums met haar band (waarvan musici als Tineke Postma, Marcus Olgers en Ruud Breuls deel uitmaakten) en speelde op het North Sea Jazz Festival en in het Bimhuis, Carré en het Concertgebouw. Zij bracht vier albums uit met eigen repertoire (een mix van invloeden uit jazz, pop, soul en latin) en werd een veelgevraagde vocaliste in de Nederlandse jazz, maar ook ver daar buiten: zij beklom de podia in België, Italië, Duitsland, Marokko, Turkije, Thailand en India. Zij werkte daarnaast met Youp van ’t Hek, Malando Orkest en The European Jazz Quintet. Op haar nieuwe album krijgen een paar van haar favoriete gitaristen een ‘feature’, waaronder haar vader, die zelf gitarist en componist is. ‘Cocoon’ is de titel van de eerste single, geschreven en opgenomen samen met gitarist Maurice Rugebregt.
Anne Chris, zang
Kasper Kalf, bass
Klaas van Donkersgoed, drums
Maurice Rugebregt, guitar

Amf Jazz Blue Sands
Blue Sands maakt van elke show een huiskamerconcert, ongeacht de grootte van de venue. De Belgische zangeres Esther Van Hees en Nederlandse basgitarist Reindert Kragt leerden elkaar kennen tijdens hun jazz master studies aan het Conservatorium van Amsterdam in 2013. Tijdens de lockdowns begonnen ze hun eigen duoband Blue Sands, met als bezetting enkel zang, basgitaar en een uitgebreide selectie aan effectpedalen. Datzelfde jaar brachten ze hun debuut EP ‘Flowers Made of Clay’ uit en nu presenteren ze hun eerste album ‘No Longer Blue’, geïnspireerd door uiteenlopende fenomenen, van videogames tot Disney en Bob Ross. Het duo kreeg in hun jonge bestaan reeds de kans om hun muziek te laten horen op festivals als Injazz, So What’s Next, Amersfoort Jazz en Generations Jazz.
Esther van Hees, zang, fx
Reindert Kragt, bas, fx

Amf Jazz Makas
Een mix van Anatolische volksmuziek en rauwe psychedelische rock, zo laat de muziekstijl van de oer-Brabantse band Makas zich het best omschrijven. Deze bijzondere muzikale mix-up zorgt ervoor dat de oer-Brabantse band zich onderscheidt. Bestaande uit Turkse, Armeense én Nederlandse leden is Makas een graag geziene band op Nederlandse poppodia en festivals, inmiddels ook internationaal succesvol. De band stond al op één van de grootste popfestivals van Turkije (Zeytinli Rock Festival) en op festivals in Engeland, België én Duitsland. In december 2020 werd Makas tweede bij de Isolation Session concerten bij de Effenaar in Eindhoven, een wedstrijd waaraan 160 Nederlandse bands meededen.
Sahin, saz, vocals
Chai Stofkoper, bass guitar
Dekan Onder, synthesizer
Murat Yildiz, guitar
Thom Turkenburg, drums

Amf Jazz Nikobo Nordic Jazz Trio
Geïnspireerd door artiesten als Avishai Cohen, Esbjörn Svensson en Bill Evans zijn Jonas Nieuwenbroek, Bas Boon en Jurriaan de Kok in 2020 bij elkaar gekomen. Toen ze elkaar voor het eerst leerden kennen, kwamen ze erachter dat ze alle drie een passie hebben voor het vertellen van verhalen in hun muziek. “We proberen telkens de luisteraar, maar ook onszelf, mee te nemen in een verhaal.”
Nikobo Nordic Jazz Trio wil je raken zoals een goede singer-songwriter dat doet: met sferische muziek, luchtigheid en oprechte emotie. Stiltes worden met net zoveel overgave gespeeld als vingervlugge solo’s tijdens nummers over intieme relaties en te dure zonnebrillen. Bij Nikobo krijgen de verhalen achter de muziek alle aandacht. Het resultaat: Storytelling Jazz.