Tobias Wenting

Tobias Wenting met ontroerende voorstelling Dwaalspoor in de Nieuwe Regentes.

Dwaalspoor is de nieuwste cabaretvoorstelling van de Haagse kleinkunstenaar, pianist en componist Tobias Wenting. Samen met accordeonist Dirk Overbeek neemt hij je mee in de bijzondere wereld van een modelbouwer. Op 16 en 17 september was deze voorstelling te zien in de Nieuwe Regentes.

Als kind voelde Tobias zich veilig in de wereld van de miniatuurtreintjes. Hij verzamelde ze en kon er helemaal in opgaan. Dan kon hij even alles om zich heen wat moeilijk was vergeten. In Dwaalspoor neemt hij je mee naar het bestaan van een modelbouwer. Als modelbouwer wil je niets liever dan gezien worden. Maar als je altijd werkt met miniatuur, dan kan de echte wereld soms angstaanjagend groot zijn.

Naast het verzamelen van en het spelen met modeltreintjes ontdekte Tobias al vroeg wat muziek met hem deed en zo speelde hij al piano toen hij pas zeven jaar oud was. Die muziek werd in de loop der jaren steeds belangrijker voor Tobias. Dit sleepte hem door moeilijke momenten en gaf hem een plek om in te schuilen. Hij wist dan ook al vroeg dat hij later voor de muziek zou kiezen, maar dan wel op zijn eigen manier. Als ‘rebels’ muzikant met een geheel eigen visie werd hij zelfs op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag niet altijd even goed begrepen. Uiteindelijk studeerde hij daar wel cum laude af.

In theater de Nieuwe Regentes blijkt het kleine en sfeervolle Ketelhuis zaaltje de perfecte plek voor de intieme voorstelling van pianist Tobias Wenting en accordeonist Dirk Overbeek. In bijna anderhalf uur word je helemaal meegezogen in het ontroerende optreden van deze twee veelbelovende jonge artiesten.

Met Dwaalspoor maken we in de Nieuwe Regentes een muzikale reis door de jongste jaren van Tobias Wenting via de verhalen over zijn lagere schooltijd die voor een zachtmoedige dromer als hij niet altijd even gemakkelijk waren. De kinderen in de klas beschouwden hem als een buitenbeentje wat soms ook leidde tot nare momenten. Ze zeiden kwetsende dingen als “die Tobias die spoort niet helemaal” en “dat mongooltje spreekt geen jongenstaal”.

Tobias Wenting is een natuurtalent, dat wordt meteen duidelijk bij de eerste noten die hij laat horen in de Nieuwe Regentes. Je voelt de enorme passie, de drive om de mensen te vervoeren en mee te slepen in zijn muzikale wereld. Accordeonist Dirk Overbeek vult hem op perfecte wijze aan tijdens het optreden.

Met zijn virtuoze pianospel en ontroerende persoonlijkheid weet Tobias ook het publiek van de Nieuwe Regentes al snel te raken en te emotioneren. Er wordt in de zaal intens geluisterd en het applaudisseren wordt vooral voor het slotstuk gebruikt. Gewoon om puur te kunnen genieten en de magie van de muziek geen moment te verstoren.

Tekst, muziek, toetsen: Tobias Wenting

Accordeon, bas, synthesizer: Dirk Overbeek

Door Anneke Ruys (tekst en fotografie)