Heather Nova

Fotoserie: Heather Nova met The Pearl Acoustic Tour in Arminius.

Op vrijdag 7 oktober stond Heather Nova voor de tweede keer in haar carriere voor een uitverkochte Rotterdamse Arminius Kerk, een sfeervolle locatie die bekend staat om zijn weergaloze akoestiek.

De singer-songwriter uit Bermuda speelde hier ook ditmaal een prachtige akoestische set met een greep uit de vele mooie liedjes uit haar nu bijna 30-jarige loopbaan. De setlist van Heather Nova in Rotterdam kent een goede dwarsdoorsnede van haar 25-jarige repertoire. Naast naast de oudere liedjes horen we hier ook nieuw werk van haar ‘Other Shores’ album (2022) met daarop een aantal van haar favoriete covers.

Het wordt een intiem optreden in de Arminiuskerk in Rotterdam waar het publiek muisstil naar haar luistert. Arminius leent zich perfect voor een akoestisch optreden en Heather laat verschillende keren weten hoe fijn ze de locatie vindt en hoe blij ze met het publiek is. Dankbaar voelt ze zich ook dat ze na twee jaar corona nu weer haar muziek live met haar publiek te mogen delen.

We horen fragiele liedjes waarin het hoge, engelachtige stemgeluid van Heather Nova de boventoon voert. Nummers die zorgen voor kippenvel en onverwachte emoties omdat ze qua onderwerpen en gevoel gewoon heel diep raken. Een van de mooiste tracks op Pearl en tijdens het optreden is ‘Rewild me’, een nummer waarin ze terugkeert naar de natuur, die als een meisje van Bermuda een rode draad door haar leven loopt.

Het is Heather met haar gitaar op het podium of achter de piano, met soms minimale muzikale ondersteuning van een van haar bandleden op drums of Jonathan Firth, de singer-songwriter uit haar voorprogramma, die mondharmonica meespeelt.

Halverwege het optreden vraagt Heather of iemand uit het publiek haar vocaal wil versterken tijdens ‘London Rain’. Een dame uit de voorste rij meldt zich en dat levert uiteindelijk een verrassend duet op.

‘The Wounds We Bled’ is een van de mooiste nummers op ‘Pearl’(2019) en zorgt ook voor veel kippenvel tijdens het Rotterdamse optreden, net als ‘Island’ van haar doorbraakalbum ‘Oyster’uit 1994. Het nummer gaat over een man die haar heeft mishandeld. De pijn is hoorbaar en voelbaar, ook vandaag de dag nog. Dit komt echt uit het diepst van haar hart.

De twee afsluiters van deze memorabele avond zijn ‘Heart and Shoulder’ en ‘Like a Hurricane’ (Neil Young cover). Het afscheid is een terechte staande ovatie. Het publiek hoopt op nog een toegift maar die komt niet meer.