Buma Awards 2023

Prestigieuze Buma Awards uitgereikt en bekendgemaakt.

Vluchtstrook van Kris Kross Amsterdam, Antoon en Sigourney K is het meest succesvolle nummer van 2022. De song prijkt bovenaan de Top 20 Nationaal en troeft The Motto van Tiësto & Ava Max af. Op de derde plek is MEAU met Dat Heb Jij Gedaan terug te vinden. Tiësto staat wel bovenaan de Top 5 Internationaal. Dat werd maandag bekend tijdens de jaarlijkse uitreiking van de Buma Awards.

Tijdens de Buma Awards worden componisten, tekstdichters en hun muziekuitgevers geëerd met een Buma Award in diverse categorieën. De Buma Awards Nationaal en Internationaal zijn voor de componisten en tekstschrijvers van de meest succesvolle singles in 2022. Vluchtstrook is geschreven door de mannen van Kris Kross Amsterdam, Valentijn Verkerk (Antoon), Kevin Bosch, Sigourney Korper, Brahim Fouradi en Carlos Vrolijk. Tijs Verwest alias Tiësto is als auteur verantwoordelijk voor The Motto en MEAU is niet alleen uitvoerend artieste, maar ook auteur van Dat Heb Jij Gedaan. FLEMMING staat maar liefst drie keer in de Top 10 als auteur. Hij bezet de vierde plek met Automatisch, Zij Wil Mij staat op nummer 7 en het nummer Amsterdam op nummer 9.

De Top 5 Internationaal wordt aangevoerd door Tiësto die bovendien ook de derde plaats bezet met 10:35. Op nummer 2 is Christian Astrop terug te vinden. Hij is als schrijver verantwoordelijk voor Falling Back van Drake. Arjen Thonen staat op de vierde plek als schrijver van SloMo dat door Chanel is uitgevoerd, terwijl In the Dark van schrijver José Coelho de Top 5 Internationaal afsluit. Opvallend is dat José Coelho één van de buitenlandse leden van BumaStemra is.

Naast de populariteitsprijzen, worden er ieder jaar ook een aantal juryprijzen uitgereikt. Zo gaat de Lifetime Achievement Award naar Herman van Veen, is de Buma Gouden Harp voor DJ Paul Elstak en is de Lennaert Nijgh Prijs toegekend aan Spinvis. @Buma

Fotografie: Gwendolyne van Erp

Loper

Winnaars