Edison Pop Awards 2024

Edisons Pop 2024 in AFAS Theater Leusden uitgereikt.

Op 4 maart werden weer de prestigieuze Edisons uitgereikt met de speciale oeuvreprijs voor Jan Smit

De Edison
De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De felbegeerde prijs wordt toegekend door een vakjury aan muziekproducties van uitzonderlijke kwaliteit en impact en wordt sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. Er zijn 11 categorieën voor Edison POP. Sinds 2010 zijn alle muziekproducties van Nederlandse bodem.

De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award en de Britse Brit Award. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont.

WINNAARS EDISONS POP 2024

OEUVREPRIJS – Jan Smit
POP – FLEMMING – singles
ROCK – Within Temptation – Bleed Out
HIPHOP – Mula B – Narcopop
DANCE – Reinier Zonneveld – Heaven Is Mad
ALTERNATIVE -Pip Blom – Bobbie
NIEUWKOMER – Roxy Dekker – singles
HOLLANDS – Marco Schuitmaker – singles
NEDERLANDSTALIG – MEAU – 22
SOUL/R&B/FUNK – Idaly – Betty
SONG – Son Mieux – ‘Tonight’
ALBUM – Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

Gwendolyne van Erp was er live bij voor de foto’s.OEUVREPRIJS

Jan Smit

De winnaar van de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 begon met zingen in het jongenskoor “De Zangertjes van Volendam”. Als tienjarige werd hij in het muzikale dorp ontdekt door leden van de groep BZN. Zij schreven zijn eerste hit die uit het niets op nummer 1 binnenkwam in de Top 40, een historische gebeurtenis. Nooit eerder was een artiest of groep dit in Nederland gelukt.

Door de arbeidstijdenwetgeving ging de loopbaan eerst over de grens van start en kreeg hij in 2001 de Buma Exportprijs voor bestverkopende Nederlandse artiest in het buitenland. Een eigen realitysoap op de Nederlandse televisie zorgde een paar jaar later voor een enorme populariteit en met een schijnbaar gemak maar vol overtuiging houdt hij, nog steeds, vast aan een eigen koers, altijd herkenbaar voor een groot publiek. Er zijn altijd nieuwe plannen, er is altijd nieuwe energie. Hij schrijft en produceert met een vast eigen team jarenlang eigen muziek en treedt op in theaters, popzalen en stadions.

Die nieuwe plannen zijn er ook voor anderen, er worden tientallen hits geschreven voor diverse artiesten, formats ontwikkeld om de Nederlandse muziekcultuur blijvend zichtbaar te maken op televisie. Zijn bemoeienis met het Eurovisie Songfestival, als commissielid, presentator en commentator heeft mede geleid tot de eerste Nederlandse winst in 44 jaar. ‘Zijn’ tv-show “Beste Zangers” is het populairste muziekprogramma, inmiddels ook over de grens.

De passie voor het delen met anderen en het raken van zijn publiek staat altijd voorop. Hij zet zijn talenten op talloze manieren in en zoekt zelf zijn beste momenten, veelal geleerd van, en verbeterd door zijn helaas overleden manager Jaap Buijs.

Er is een vloot naar hem vernoemd, hij heeft z’n eigen restaurant, z’n eigen platenlabel en opnamestudio, hij speelde in een aantal films en tv-series, is 25 jaar ambassadeur van SOS Kinderdorpen, was voorzitter van FC Volendam en is officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zijn bekendheid in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland is nog steeds groot, in Nederland is zijn bekendheid ongekend. Als hij zijn verkering uitmaakt, stuurt het ANP een nieuwsalarm uit en onderbreekt de premier de vergadering in de Tweede Kamer.

De jury stelt vast dat zijn oeuvre inmiddels bijna 80 gouden en platina onderscheidingen kent, ondersteund door meer dan 20 nummer 1 hits. Een uniek artiest die vóór zijn 40e levensjaar dertig jaar met groot succes muziek maakt: de jury kent daarom de Edison Pop Oeuvreprijs 2024 toe aan Jan Smit. @Edisons Pop